Privită în cultură, cânepa nu este foarte impresionantă. O plantă înaltă, cu frunze dinţate pe margine, cu flori mici, verzui. Numai că ea este utilizabilă 100%!  România este singura ţară din Europa care cultivă cânepa pentru fuior, iar soiurile noastre sunt printre puţinele din lume care dau o fibră lungă. Nemţii, colaboratorii noştri externi, au denumit-o „fibra de aur“.




[caption id="attachment_133" align="aligncenter" width="250"]Multiple utilizări ale plantei Multiple utilizări ale plantei[/caption]

Din păcate înrudirea cu marijuana a făcut cultivarea cânepei în unele zone ale globului destul de dificilă. Mai jos sunt câteva motive cheie pentru care cânepa ar trebui sa fie cultivată pe scară largă:




  • Creştere rapidă şi viguroasă: Cânepa creşte foarte repede şi poate fi cultivată în orice climat şi sistem agronomic.

  • Nu necesită pesticide şi ierbicideCânepa poate creşte fără (sau cu o cantitate foarte mică de) ierbicide, fungicide, pesticide sau biocide.

  • Necesită mai puţină apă decât bumbacul, fiind rezistentă la secetă, creşte şi fără irigaţie în timp ce 77% din culturile de bumbac sunt irigate.

  • Suprafaţă mică de cultivare. Producţia mare de fibră duce la o suprafaţă mai mică de cultivare faţă de alte culturi.

  • Suprimă buruienileCânepa este un supresor al creşterii buruienilor în mod natural prin viteza ei de creştere si prin frunzărişul des prin care blochează soarele astfel încât celelalte buruieni care sunt mai mici nu mai cresc, cânepa fiind ea însăşi o buruiană.

  • Îmbunătăţeşte structura solului: Datorită rădăcinilor lungi, cânepa reface solul cu nutrienţi şi azot şi ajută la prevenirea eroziunii solului, după recoltare orice reziduu acţionând într-un mod „eco-friendly”.

  • Cânepa produce oxigenCânepa produce la fel de mult oxigen, în timpul creşterii, cât dioxid de carbon se produce prin arderea aceleiaşi cantităţi de cânepă.

  • Curăţă după o poluare: Cânepa curăţă toxinele din pământ, procedeul numindu-se fitoremediere. Cel mai bun exemplu este faptul că s-a folosit cânepa pentru curăţarea elementelor radioactive din pământ în urma accidentului de la Cernobâl.


Produse obţinute din cânepă


Produsele obţinute din cânepă sunt 100% biodegradabile, reciclabile şi refolosibile. De asemenea, rapiditatea cu care creşte poate aduce beneficii din punctul de vedere al resurselor primare pentru produsul final.


Mai jos sunt câteva exemple de produse obţinute din cânepă care aduc beneficii asupra sănătăţii noastre şi asupra mediului înconjurător.


1. Uleiul din seminţe de cânepă - este extras din seminţe crude de cânepă, are capacitate mare de hidratare, este un anti-inflamator natural, este sursă de acid gamma-linoleic, protejează de razele UV şi poluare, bogat în antioxidanţi, bun în tratamente pentru păr, tratează eczemele şi psoriazisul. Nici o altă resursă alimentară nu oferă balanţa ideală (3:1) de acizi graşi Omega-6 şi Omega-3, precum uleiul de cânepă.


 

[caption id="attachment_31" align="aligncenter" width="240"]ulei_de_canepa_bio Ulei de cânepă[/caption]

2. Lapte din seminţe de cânepăToată lumea poate avea acces la impactul nutriţional al seminţelor de cânepă urmând aceşti paşi: se iau câteva seminţe organice de cânepă şi câteva migdale, se pun la înmuiat 24 de ore în apă plată, se scurg şi se clătesc după care se pun în blender cu puţină apă plată şi se strecoară. Acest lapte trebuie consumat proaspăt sau păstrat în frigider cel mult 48 de ore şi se poate combina cu fructe sau legume.


3. Folosirea hârtiei din cânepă ar reduce defrişările considerabil. Pentru fiecare 1,6 ha de păduri ce sunt necesari anual pentru a obţine hârtie, ar fi necesar numai 0,4 ha de cânepă pentru aceeaşi cantitate de hârtie. Hârtia din cânepă poate fi reciclată de 7-8 ori, comparativ cu hârtia clasică ce poate fi reciclată doar de 3 ori.


4. Hainele făcute din materiale textile obţinute din cânepă sunt fără reziduuri chimice care să afecteze sănătatea celor care le poartă, aşa cum au multe din celelalte materiale textile. Materialele textile din cânepă blochează razele soarelui (UV) mult mai eficient, chiar şi când sunt amestecate într-o proporţie de 50% cu alte fibre.



Țesătura de cânepă


Deoarece cânepa poate creşte fără (sau cu o cantitate extrem de mică ) de ierbicide, fungicide, pesticide sau biocide, materialul textil rezultat este hipo-alergen şi nu irită. Ultimele studii indică faptul că ţesăturile din cânepă ucid staphylococii şi alte bacterii ce intră in contact cu ţesătura.


 

[caption id="attachment_101" align="aligncenter" width="270"]1-0336 Pantofi de cânepă[/caption]

Cânepa este mai rezistentă şi mai durabilă decât orice alt material textil, chiar şi decat inul, rezultatul fiind că materialele textile din cânepă au viaţa mai lungă decat orice alt material textil natural.


Cânepa nu numai că este rezistentă, dar işi păstreaza forma, “strângându-se” mai puţin decât celelalte materiale naturale. Acest lucru previne întinderea sau denaturarea ţesăturilor din cânepă folosite în tapiţerie, panouri demontabile, panouri acustice sau ca tapet după mai multe utilizări.


Ţesătura de cânepă rezistă şi chiar se îmbunătăţeşte în urma spălărilor repetate. Luciul natural şi calitatea de a reflecta lumina sunt îmbunătăţite prin spălare, ţesătura devenind mai fină cu fiecare spălare. Cânepa are, de asemenea, excelente proprietăţi „sol-eliberare”, deoarece un strat microscopic se îndepărtează de fiecare dată când este spălată, acest lucru eliminând impurităţi şi expunând o suprafaţă proaspătă. Într-adevăr, acest lucru înseamnă că ţesătura de cânepă îşi păstrează luciul său elegant de fiecare dată când se spală, că niciodată nu se închide la culoare şi că petele se îndepărtează mult mai uşor decât la alte materiale.


 

[caption id="attachment_102" align="aligncenter" width="300"]KG6 Rochie din ţesătură de cânepă[/caption]

Deşi este cunoscută pentru durabilitate, confortul pe care îl oferă cânepa este la fel de important printre calităţile ei. Cum spuneam, cu cât este mai folosită cu atât calităţile ei sunt îmbunătăţite şi de aceea este recomandată pentru căptuşeli.


Capacitatea mare de absorbţie a cânepii se datorează porozităţii mari şi are ca rezultat faptul că se usucă repede şi că materialul ”respiră”. Cânepa poate absorbi până la 20% din greutatea proprie şi totuşi la atingere să pară uscată (vs. poliester care are capacitatea maximă de absorbţie 6%). Acest aspect este important pentru ţesăturile care vin direct în contact cu pielea umană, cum este lenjeria de pat. Datorită porozităţii, ţesătura de cânepă este răcoroasă vara şi călduroasă iarna (de vină este aerul „prins” între fibre).


 

[caption id="attachment_37" align="aligncenter" width="300"]Ţesătura de cânepă Cavvas Ţesătura de cânepă Cavvas[/caption]

 

Cânepa are o rezistenţă mare la UV, nu se degradează şi nu se decolorează atât de repede ca şi alte materiale naturale. Acest lucru este important în alegerea ţesăturii de cânepă ca şi material pentru draperii, de exemplu.


Fibrele de cânepă sunt foarte rezistente la putrezire şi la mucegai ceea ce a condus la utilizarea principală în accesorii marine: marea majoritate a sforilor, frânghiilor, velelor de bord, echipamentelor şi plaselor până la sfârşitul secolului 19 s-au făcut din cânepă.


În cele din urmă, orice produs din cânepă este complet biodegradabil şi uşor reciclabil.



Îngrijirea ţesăturilor de cânepă


·   Se recomandă spălarea cu apă rece.


·   Nu se recomandă folosirea clorului şi a produselor pe bază de clor.


·   Se recomandă uscarea pe cale naturală, folosirea uscătorului putând cauza “intrarea la apă” şi şifonarea materialului.


·   Ţesătura 100% cânepă poate fi şifonabilă dar lăsarea peste noapte pe umeraş rezolvă problema dacă nu se poate călca cu fierul de călcat.


·   Ţesătura de cânepă se poate curăţa “dry clean”.