Această întrebare ne-am pus-o când băieţelul nostru a început să meargă de-a buşilea...şi astfel am început şi noi să culegem cât mai multe informaţii despre acest subiect. Am găsit foarte multe informaţii utile, pe care aş vrea să le împărtăşesc cu voi:



1.  Când este cazul să cumpărăm prima pereche de pantofi?


Majoritatea specialiştilor recomandă să aşteptăm cât mai mult...dacă nu este neapărat nevoie, copilul nu trebuie încălţat, ci putem să-l lăsăm să exerseze primii paşi desculţ. Doar dacă păşeşte deja şi vreţi să-l scoateţi afară, puteţi începe căutarea unei perechi potrivite.


Ideal ar fi ca primii paşi ai copilului să fie exersaţi în pantofiori cu talpă moale de piele, pentru că doar aceasta îi permite să-şi flexeze tălpiţa în întregime, să simtă perfect solul şi fiecare denivelare a acestuia, să-şi întindă degetele pentru o mai bună stabilitate. Talpa moale de piele îi oferă protecţie pentru suprafeţele reci şi alunecoase, însă lasă piciorul să se mişte liber, copilul putând astfel să-şi exerseze toţi muşchii şi să-şi dezvolte un mers corect. Pantofiori cu talpă moale de piele sunt Tikki ShoesPediped– ce pot fi purtaţi şi la exterior, sau RobeezShooshoos – doar pentru interior.




[caption id="attachment_155" align="aligncenter" width="420"]Papucei Tikki cu talpă de piele Papucei Tikki cu talpă de piele[/caption]


2.  Cum să fie încălţămintea – rigidă sau flexibilă? 


Mai ales la primii paşi, este indicat ca talpa să fie cât mai flexibilă, pentru a putea fi îndoită uşor. Copiii mici nu au suficientă putere să flexeze o talpă tare, şi astfel vor avea probleme cu echilibrul şi nu vor mai avea încredere să păşească. Vă recomandăm cu încredere câteva mărci care sunt specializate pe încălţăminte pentru primii paşi, şi le puteţi găsi şi la noi în ţară: Elefanten, Pediped, Robeez, Clarks, Start-Rite, See Kai Run, Bobux.







Încercaţi să găsiţi pantofiori cât mai moi, mai uşori, evitaţi pantofii foarte rigizi pe gleznă pentru ca în acest fel copilul nu mai exersează suficient muşchii respectivi, aceştia se lenevesc şi astfel creşte riscul luxării gleznei şi a deformării picioruşelor. Un copil care merge în pantofi tari, rigizi, poate fi comparat cu un adult care merge în clăpari de ski - sunt foarte utili în acest sport extrem, însă pentru un mers obişnuit sunt inconfortabili şi complet nefolositori.




[caption id="attachment_154" align="aligncenter" width="360"]Pantof potrivit pentru primii paşi Pantof potrivit pentru primii paşi[/caption]

Câteva magazine online cu încălţăminte de calitate pentru exterior:





3.  Piele sau alte materiale? 



Este recomandat să luaţi încălţăminte din materiale cât mai naturale, care respiră: piele, bumbac, cânepă, etc. Copiii transpiră mai mult decât adulţii şi au nevoie de materiale de bună calitate.  



    
4.  Cu talonet sau fără? 


Dacă medicul ortoped nu v-a recomandat în mod specific să cumpăraţi încălţăminte ortopedică (care se confecţionează pe comandă exact pe măsura copilului), nu este necesar să luaţi pantofiori cu talonet. Dimpotrivă, aceste talonete comerciale care se folosesc la încălţămintea de serie, nu potrivesc la fel la toţi copiii şi pot astfel să provoace mai degrabă daune decât să ajute în vreun fel.  Dl. doctor Jianu, şeful Clinicii de ortopedie pediatrică de la spitalul de pediatrie "Grigore Alexandrescu", spune că "purtarea de talonete poate face rău micuţului, producând tulburări vasculare".


Noi alegem pentru copiii noştri cât de mult se poate încălţaminte fără talonet, primăvara şi toamna preferând teneşii care au o talpă foarte flexibilă, plată şi materiale respirabile.




313539_425073184202610_1297304033_n


5.  Putem da copiilor pantofi rămaşi de la fraţii mai mari?


În general studiile arată că o încălţăminte purtată nu poate dăuna copilului, atâta timp cât ea nu a fost deformată. Orice schimbare în forma tălpii, sau a pantofului, poate influenţa dezvoltarea picioruşelor şi invariabil a mersului copiilor mici. Dacă pantofii au fost purtaţi extrem de puţin sau nu au urme vizibile de deformare, aceştia pot fi daţi fără probleme şi frăţiorilor mai mici.

6.  Ce mărime alegem?


Deşi există câteva standarde, mărimile diferă de la un producător la altul. Puteţi avea surpriza ca un număr 21 la un producător să fie echivalent cu mărimea 20 de la altă firmă. De aceea, cel mai indicat este să măsuraţi cât mai exact atât talpa copilului, cât şi interiorul pantofilor.


Conform unor studii făcute de medicii austrieci, este indicat să cumpărăm încălţămintea cu minim 12 mm mai mare decât talpa copilului. Această lungime va oferi suficient spaţiu pentru creşterea rapidă a picioruşelor – între 1 şi 3 ani, acestea cresc în medie cu 1,5 mm/lună, iar între 3 şi 6 ani cresc cu cca 1 mm/lună.


Resurse: http://www.kinderfuesse.com/english/2faq.asp



7.  Cum putem măsura tălpiţa şi pantoful? 


Una dintre metodele cele mai uşoare este să măsuraţi cu ruleta (sau un metru de croitorie) direct talpa desculţă sprijinită pe podea, de la călcâi până la degetul mare. La fel puteţi măsura şi interiorul pantofului, introducând ruleta (corectitudinea măsurătorii depinde însă mult de conformaţia pantofului) cu grijă, fără să o forţaţi.


O altă metodă este să puneţi talpa copilului (desculţ) pe un carton tare, faceţi conturul cu un pix, decupaţi cartonul şi astfel puteţi verifica interiorul pantofului.


Măsurarea tălpii 





Există şi aparate speciale de măsurat, cum este Plus12 (noi îl folosim, îl recomand cu căldură): http://www.kinderfuesse.com/english/plus12.htm


Plus12





Căutaţi deci încălţăminte de calitate, nu trebuie neapărat să fie scumpă, dar este important să fie moale şi uşoară, să aibă talpa foarte flexibilă şi anti-derapantă, materiale naturale, şi suficient spaţiu pentru degeţele (cea cu vârfurile aproape pătrate este cea mai bună pentru primii paşi).


[caption id="attachment_226" align="aligncenter" width="279"]Încălţăminte primii paşi Încălţăminte potrivită pentru copii[/caption]





Cel mai important aspect este să măsuraţi constant (la fiecare 6-8 săptămâni) talpa şi interiorul pantofilor, pentru a vă asigura că aceştia sunt încă buni. Copiii nu ştiu să spună că încălţămintea este prea mică, îşi ghemuiesc degetele şi formează un mers defectuos.







Câteva resurse utile: