Pentru că de-a lungul timpului am avut destul de mulţi clienţi care ne întrebau cum se întreţine pielea papuceilor Tikki - deşi există instrucţiuni de folosire în ambalajul lor - ne-am propus să facem un tutorial în care să indicăm cât mai clar paşii necesari.

În primul rând, trebuie avut în vedere că papuceii Tikki sunt confecţionaţi INTEGRAL din piele naturală – deci trebuie trataţi ca orice altă încălţăminte din piele pe care o aveţi în casă.

1.    Nu se spală în maşina automată!! Deşi specificăm peste tot acest lucru, tot mai auzim câte un client că i-a băgat la maşina de spălat şi ulterior au devenit foarte uscaţi, şi chiar s-au micşorat! Să nu mai vorbim de culoarea care poate să iasă şi să păteze restul de haine…Datorită ciclului de spălare destul de lung (minim o oră), pielea stă mult prea mult timp în apă – de aceea se scorojeşte când se usucă şi de cele mai multe ori se micşorează.







2.    Talpa necesită curăţare ocazională, atunci când devine încărcată cu grăsime şi impurităţi datorită cărora perişorii de velur se lipesc şi nu mai au aderenţă la sol. Nu trebuie curăţaţifoarte frecvent, ci doar atunci când observaţi că botoşeii încep să alunece.






Talpa (nu foarte) murdară a unui papucel Tikki




Este nevoie în acest caz de o cârpă umezită sau şerveţele umede pentru bebeluşi (noi preferăm materialul umezit pentru că este mai eficient, însă puteţi folosi ce vă este mai comod), şi o perie cu dinţii tari – de ex: perie de unghii, perie de grătar, etc.


Șerveţele/cârpă umede


IMG_1825




Se spală bine talpa cu cârpa/şerveţelul umed (se poate spăla şi sub jet de apă la robinet, însă există riscul să iasă culoare din piele), se lasă la uscat după care se freacă energic cu peria până observaţi că îşi revin perişorii de velur.



Talpă curăţată cu peria de grătar 



3.    Pielea de pe faţa botoşeilor se curăţă extrem de uşor cu orice cârpă/şerveţel umed (de preferat de bebeluşi).

4.   Uscarea se face exclusiv la temperatura camerei – evitaţi uscarea papuceilor lângă surse de căldură (calorifer, sobă), pielea devine astfel mult prea tare şi se scorojeşte.

 

Cum se întreţine pielea lucioasă (nappa) şi pielea întoarsă (velurul)?


 

Deşi majoritatea oamenilor se feresc de velur pentru că este mai sensibil la murdărie, fiecare tip de piele are avantaje şi dezavantaje, şi vă voi prezenta diferenţa dintre cele două tipuri de piele. Personal prefer velurul pentru că:

-          este mai aspectuos

-          este mai fin la atingere

-          rezistă mai bine la uzură îndelungată

Diferenţa majoră între nappa şi velur constă în rezistenţa la uzură – în timp, nappa se zgârie şi poate deveni inestetică în urma folosirii intensive (cum este cazul botoşeilor purtaţi zilnic timp de mai multe luni). În schimb, velurul nu se zgârie ci se toceşte - puţin vizibil - şi îşi păstrează un aspect mult mai îngrijit. Singurul minus al velurului este că în timp îşi pierde din intensitatea culorii şi necesită o îngrijire suplimentară.

Aici puteţi vedea doi papucei purtaţi în paralel de băieţelul nostru, timp de câteva luni de zile (vreo 8-9 - deşi ar merge mai mult, însă se plictiseşte de modele şi cere altele noi :-) ) Cei cu excavator sunt puţin roşi în vârf, iar cei din velur bleumarin nu au nicio zgârietură, în schimb a trebuit să le împrospătez culoarea (veţi vedea mai jos cum).

 



Velur vs. Nappa (observaţi că de la atâta purtare au luat forma piciorului)



Vedeţi mai jos paşii de urmat pentru întreţinerea velurului:


1. Pielea se spală iniţial cu o cârpă/şerveţel umed (evitaţi spălarea directă cu apă pentru că există riscul să iasă culoarea)

2.  Se lasă la uscat, după care se periază uşor cu o perie de unghii sau altă perie cu dinţii mai moi (periuţă de dinţi, de ex.)

3.  Pentru a-i reda intensitatea culorii se foloseşte orice ulei de corp pentru bebeluşi – se toarnă pe o periuţă de dinţi si se întinde bine pe toată suprafaţa, pentru a evita nuanţarea. Chiar dacă pe alocuri puneţi mai mult sau mai puţin, important este să acoperiţi toată suprafaţa papucelului.

 






4.     După uscare veţi observa că velurul si-a recăpătat intensitatea culorii iniţiale.







Pielea lucioasă (nappa) se spală tot cu o cârpă/şerveţel umed, şi ulterior se pot folosi diverse produse de întreţinere a pielii (creme, spray-uri) pentru a-i prelungi viaţa. Vă recomandăm să folosiţi cu încredere lapte de corp Doina (sau orice alt lapte gras) pentru a înmuia pielea şi a o ajuta să se păstreze bine în timp.

 

În speranţa că acest mic tutorial vă va fi de ajutor, vă doresc papucei cât mai bine îngrijiţi si purtaţi cu drag de puiuţii voştri!