În fiecare an, când se apropie sărbătorile, bieții părinți, bunici, nași sau mătuși trag aer în piept și pleacă la vânătoare de cadouri. Și pentru noi urmează imediat o tură de pregătit cadouri, deși de Moș Nicolae am scăpat căci le-am promis 2 bețe - aici în zona Banatului pe 6 decembrie se dăruiesc din belșug bețișoare împodobite care mai de care.

Mi-am propus încă de acum câțiva ani să încerc să cumpăr cât mai mult de la artizani sau producători autohtoni, ori de la mici boutique-uri fizice sau online. Îmi place mult să dăruiesc lucruri practice, și încerc să îmbin cât se poate originalitatea cadoului cu utilitatea. Foarte greu de pus în practică acest aspect când te trezești în ajun de Crăciun că nu te-ai ocupat de cadouri pentru cei dragi...și inevitabil ajungi să te îmbulzești cu o ceată mare de oameni prin hypermarket-uri, și iei ce-ți pică în mână, măcar să iei ceva.

Aglomeratie supermarket

 

De câțiva ani încoace m-am șmecherit însă și mă pregătesc din timp, măcar cu 2 săptămâni înainte de evenimente. De ce fac asta? Pentru că nu VREAU să susțin, și o să încerc să fac tot posibilul să evit hypermarket-urile sau marile lanțuri de magazine. Motivul este foarte simplu, și este unul pragmatic - toate hypermarket-urile gen Auchan, Carrefour, Cora etc. aduc marfă ieftină produsă de oameni exploatați prin alte țări, plătesc salarii de mizerie angajaților români și trimit profituri de milioane de euro în țările lor de origine.

Zilele trecute am aflat, oripilată, că majoritatea angajaților dintr-un hypermarket (oricare ar fi el) sunt angajați pe salariul minim pe economie! Adică puțin peste 600 lei!! Mi se pare extrem de greu de trăit cu acești bani, mai ales în orașe mari ca Timișoara, București...Aici puteți vedea ce se întâmplă in culisele marilor magazine:

http://www.undelucram.ro/forum-carrefour-totul-despre-mediul-de-lucru-interviu-salariu-100/p9

Și mai sunt foarte multe aspecte neplăcute pe care cumpărătorii obișnuiți nu le cunosc:

- banii obținuți din profituri se întorc în țările de origine ale magazinelor


- producătorii români sunt obligați să accepte prețuri foarte mici de en gros, mai ales dacă nu au branduri cunoscute și vor să intre pe piață


- în multe cazuri nici măcar nu sunt plătite stocurile, ci marfa se ia "pe măsura vânzării" - adică magazinele fac doar profit, fără pierderi, pentru că ce nu se vinde este trimis înapoi la producător


- mai sunt și taxele de raft (dacă vrei ca marfa ta să fie expusă mai în față), sau pierderile care sunt impuse tot producătorilor (dacă de exemplu, s-a furat din marfă, sau vreun client a stricat un produs)


Supermarket-urile au avantajul că oferă o mare varietate de produse, unele dintre ele la prețuri mai bune decât în micile magazine de cartier, însă care este costul final pe care-l plătim? Ne bucurăm că apar noi locuri de muncă, dar dacă sunt plătite mizerabil, și cu condiții atât de grele (2-3 schimburi), nu cred că mai sunt foarte apreciate de angajați. Iar despre prețuri...hmm..de multe ori, supermarket-urile pun la PROMOȚIE câteva produse cheie ca să atragă clienți, dar în rest prețurile sunt comparabile sau poate chiar mai mari decât în magazinele de la colțul blocului. Un exemplu concret vă pot da cu nebunia cumpărăturilor de toamnă, când începe școala - știind că la hypermarket prețurile sunt mai mici și oferta bogată, am mers să iau de acolo tot ce-mi trebuie. Din păcate însă, m-am ales cu un penar de 40 lei care la librăria din cartier costa 25 lei, iar lista poate continua...

Eu, personal, cumpăr extrem de puține lucruri din super/hypermarket...fructe, legume, brânză și ouă cumpăr din piață, pe cât posibil direct de la țărani, lapte de la automatele disponibile în zonă, carne nu prea cumpăr (avem din sursă sigură de la bunici) sau ocazional iau cârnați tradiționali fără E-uri de la Florava:  https://www.facebook.com/mezeluri.florava  Mai ajung și prin magazine naturiste, dar în general pentru alimente neperisabile merg în supermarket. Acum, de când cu faza cu salariile jenante, mă gândesc să merg mai des la ABC-urile de lângă noi, căci mai bine pierd eu 10 lei, dar câștigă de-un salariu decent un proprietar de magazinaș..

Acum revenind la problema noastră cu cadourile, o să pun mai jos o listă provizorie cu producători sau magazine mici cochete unde putem găsi lucruri faine de dăruit. Nu-i musai să fie produse românești, ideea este să fie utile, frumoase, și să contribuim prin cumpărarea lor la susținerea unei mici afaceri românești. În felul acesta dăruim de 2 ori :) Așa că dacă aveți sugestii, idei de cadouri ce ar putea să încânte pe cei dragi, dar să aibă și un mic aport economic, vă rog nu ezitați.

Azi, 4 decembrie, începe Baby Expo la Sala Polivalentă de la București - este ocazia perfectă să vă faceți plinul de cadouri deosebite. Pun pariu că producătorii oferă și promoții ;) Citiți presa și vânați târgurile tematice din orașele voastre, veți fi surprinși ce lucruri frumoase se găsesc uneori. Atenție! La târguri, din păcate, se vând și kitsch-uri pe post de produse autentice, așa că alegeți cu grijă.

 

Iată de unde aș cumpăra eu cadouri:

Cosmetice naturale, românești:


http://www.reverto.ro/ro/

http://www.soapmill.ro/

https://www.jovis-homemade-beauty.ro/

etc

Alimente tradiționale, sănătoase:


- piața locală

- magazine naturiste

http://dulceturitraditionalecristina.ro/products-page/

http://www.pravaliamica.ro/

http://nera-distributions.ro/produse_naturiste/produse_naturiste.html

http://fagurelecumiere.ro/

https://www.facebook.com/mezeluri.florava

Cadouri diverse pentru adulți/copii:


http://www.breslo.ro

http://www.okazii.ro

- articole handmade făcute de cunoștințe sau prieteni

- tablouri personalizate http://canvasprintstudio.ro/

Articole copii:


- hăinuțe calitative UK aduse de o mămică : Nicuratze

- gentuțe faine: http://www.ilio.ro/18-gentute

- haine colorate: https://www.facebook.com/minimi.hainutzecopii

- sisteme de purtare bebe: http://www.poarta-ma.ro/Luna-Standard_c_35.html

Jucării:


http://www.playsmart.ro/

http://www.ookee.ro/

http://www.jucariidinlemn.com/

http://www.pufushop.ro/jucarii-lemn

Cărți:


- librării fizice sau online

 

Lista este prea scurtă și cuprinde doar câteva din multele posibilități...în mediul online, este suficient să dați un search pe google. Dacă aveți sugestii, idei, aș fi bucuroasă să adaug link-uri.

 

Cu drag,

Maria.