Știu de multă vreme de Dl.Dr. Mihai Jianu, unul dintre puținii doctori specialiști din țara noastră care se luptă cu demitizarea platfusului și a sistemelor de susținere ortopedică. Am avut ocazia acum câteva luni să stau de vorbă cu dânsul și să lămuresc și ultimele dubii pe care le mai aveam cu privire la încălțămintea potrivită primilor pași.

[caption id="attachment_255" align="aligncenter" width="202"]Prof.Dr.Mihai Jianu Prof.Dr.Mihai Jianu[/caption]

Prof. Dr. Mihai Jianu nu este un simplu specialist ortoped, ci are un palmares impresionant de funcții și activități de specialitate:

-           Medic Primar Ortopedie Pediatrică

-           Doctor în Științe Medicale

-           Șeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică Spitalul Clinic “Grigore Alexandrescu”

-           Președintele Societății Române de Ortopedie Pediatrică

-           Președintele Comisiei de Ortopedie Pediatrică – Colegiul Medicilor România

-           Membru în Boardul Societății Internaționale de Chirurgie spinală ARGOS (Paris)

-           Membru în Boardul Societății Internaționale de Chirurgie spinală SPINE EXPERT GROUP (Belgrad)

-           Membru în Societatea Internațională de Chirurgie și Ortopedie – Traumatologie (Bruxelles)

-           Membru al Academiei din New York

-           Membru al Societății “National Geographic”

-           Expert evaluator PHARE și SOCRATES în cadrul Ministerului Educatiei Naționale

-           Brevet OSIM pentru prima bancă de os din România

-           Autor a peste 300 lucrări științifice, 15 monografii și tratate de specialitate

Dacă în privința talonetelor eram pe deplin lămurită și convinsă de inutilitatea, chiar nocivitatea lor, mai aveam încă ceva dubii legate de susținerea gleznei. Foarte mulți părinți își exprimă îngrijorarea legat de glezna copiilor aflați la primii pași și mă întreabă adesea dacă nu ar fi indicat să aibă totuși un pic de susținere pentru a-i forma bine piciorul și a preveni luxarea. Dl. Doctor a răspuns cu un NU categoric: nu este nevoie să susținem glezna, și asta nu doar la primii pași, ci la toate vârstele. Dânsul a comparat piciorul susținut pe gleznă cu un picior pus în ghips - piciorul respectiv nu merge mai bine din cauză că este susținut, ci dimpotrivă,i se atrofiază mușchii si crește riscul de accidentare. Întotdeauna după o perioadă lungă de inactivitate, este necesară fizioterapia pentru a repune mușchii în mișcare. A mai făcut o comparație și cu bătrâneii ce merg susținuți de baston - mușchii gleznelor nu sunt nici bătrâni, nici bolnavi, ca să aibă nevoie de ajutor, cel mai bine e să le dăm libertate de mișcare și să-i exersăm zilnic prin mers.

L-am mai întrebat de ce sunt totuși atâția doctori ortopezi ce recomandă purtarea de talonete personalizate, chiar și la copii sub 1 an, și a subliniat că din păcate, ca în orice domeniu, există doctori care pun pe primul plan partea financiară și abia apoi sănătatea pacienților. Se pare că firmele specializate în sisteme de susținere ortopedică lucrează cu doctorii specialiști pe bază de comision - astfel îmi pot și eu explica de ce au venit părinți cu bebeluși de 8-9 luni să cumpere papucei de la noi, pentru a pune în interiorul lor talonetele prescrise de diverși doctori. Nota bene: platfusul nu poate fi diagnosticat înainte de 4 ani, pentru că toți copiii sub această vârstă au pernițe de grăsime care pot fi ușor confundate cu lipsa arcadelor.

[caption id="attachment_258" align="aligncenter" width="384"]Talonete Talonete[/caption]

 

Încă o idee pe care am reținut-o și care mi-a plăcut foarte mult: părinții văd cum copilul lor face primii pași cu stângăcie, și îl încalță cu pantofiori tari, rigizi, pentru a-l ajuta să pășească drept. Însa Dl.Doctor subliniază că nu copilul este acela care merge drept, ci pantofii :) În realitate, copilul este foarte încurcat de încălțămintea rigidă și învață mai greu să meargă - nu degeaba mai toți copiii au tendința să scoată totul din picioare, pentru că simt mult mai bine suprafața pe care pășesc, dacă sunt desculți.

O altă idee pe care am reținut-o și de care știam și eu este ca incidența platfusului este mult mai mare în țările civilizate decât în cele sărace, unde copiii umblă mai mult desculți. De exemplu, în India, mai ales la copiii din mediul rural, platfusul este extrem de rar comparativ cu copiii din țările bogate. De aici se trage ușor concluzia că încălțămintea are un rol foarte important în dezvoltarea picioarelor, și că cele mai benefice rămân mersul desculț sau purtarea de încălțări minimaliste.

 

[caption id="attachment_260" align="aligncenter" width="460"]Copii indieni desculți Copii indieni desculți[/caption]

 

În urma discuției, Dl. Doctor Jianu mi-a înmânat o mică broșură ce sintetizează ultimele descoperiri în domeniul ortopediei și recomandări făcute de medici specialiști ortopezi din întreaga lume. Cu permisiunea dânsului, am redat textul într-un articol dedicat "Un mit ce trebuie desființat - piciorul plat al copilului".

Vă recomand cu drag să mergeți la consult cu copilul dacă aveți orice fel de nelămuriri pe partea de ortopedie, pentru că dânsul este un specialist ce-și face meseria cu responsabilitate și cu siguranță recomandările lui vor fi în primul rând în interesul pacientului. Îl găsiți la clinica Regina Maria: http://www.reginamaria.ro/

 

Cu drag,

Maria - mămică de Ștef, Teo și Tikki.