[caption id="" align="aligncenter" width="600"]arcada Diferenţa între arcade[/caption]

Când vorbim de sănătatea picioarelor și mai ales cea a micuților noștri, platfusul pare să fie cea mai populară și mare problemă. Părinții mereu ridică problema lui si încă mulți doctori îl diagnostichează în primele luni de viață. Dar care este adevărul despre platfus? Este el cu adevărat așa un pericol? Care îi sunt cauzele și ce putem face noi, ca părinți, să preîntâmpinăm această afecțiune?

Platfusul este o afecțiune relativ comună, care afectează aproximativ 20% din populația globului. În mod normal, pe partea interioară a tălpii piciorului se formează o boltă care arcuiește piciorul. În funcție de cât de pronunțat este acest arc, se poate da un diagnostic de platfus, dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple pentru că în foarte puține dintre aceste cazuri avem de-a face și cu platfus dureros, adică o afecțiune care să necesite intervenție medicală (ajutor ortopedic/proteze sau chiar și operație).


Formarea boltei piciorului se realizează prin întărirea unei serii de mușchi și ligamente care asigură astfel o poziție corectă a piciorului și o susținere eficientă a greutății corporale. Platfusul duce la o redistribuire a greutății corporale și o schimbare a poziției piciorului.


 

[caption id="" align="aligncenter" width="570"]Platfus Diferenţa între picior normal și picior plat[/caption]

Tipuri de platfus


1. Platfus flexibil


Aceasta este cea mai comună formă de platfus. Piciorul pare plat când se stă în picioare, dar arcul se formează când se mișcă degetele sau piciorul este în aer.

[caption id="attachment_193" align="aligncenter" width="504"]Platfus flexibil Platfus flexibil[/caption]

2. Platfus rigid


Este o afecțiune întâlnită în 2% dintre cazurile celor afectați de platfus și este de obicei cauza fuziunii oaselor tarsale, care duc la un picior inflexibil și care este dureros în timpul mersului. Ce este foarte important de precizat aici este că pantofii speciali (cu talonet) pot chiar înrăutăți starea acestor pacienți. Dacă aveți un copil mic care se plânge de dureri în timpul mersului, consultați un specialist care poate interveni chirurgical și repara afecțiunea.



Cauzele platfusului


Platfusul poate avea mai multe cauze: poate fi rezultatul unei predispoziții genetice, poate fi consecința unui accident, poate face parte din procesul natural de îmbătrânire al organismului sau poate să apară la femeile însărcinate, a căror greutate a crescut brusc în timp foarte scurt.


Totuși, mai există o teorie avansată în urma unui studiu realizat pe 2300 de copii, conform căreia încălțămintea ar fi și ea o cauză pentru această afecțiune.


Pornind de la ideea că în cabinetele occidentale acest diagnostic este mult mai popular decât în cele din Orient, cercetătorii au constatat o creștere serioasă a incidentei platfusului în rândul copiilor încălțați, față de cei care purtau doar ocazional încălțări. Concluziile studiului (pe care îl puteți citi aici http://www.bjj.boneandjoint.org.uk/content/74-B/4/525.full.pdf) vorbesc fără echivoc de pericolul încălțărilor - mai ales înainte de vârsta de 6 ani - și de importanța unor încălțări care să lase piciorul liber, alături de posibilitatea de a petrece cât mai mult timp desculți.



Cum influențează încălțămintea dezvoltarea piciorului?


Flexibilitatea naturală a piciorului are ca scop adaptarea pe diferite suprafețe de mers pentru a atenua greutatea și șocurile pentru restul organismului. Încălțările sunt însă o suprafață rigidă, în care piciorul nu se poate adapta diverselor condiții. Împiedicând piciorul să se își folosească complexa musculatură, nu duce decât la slăbirea acestor mușchi și în timp la căderea boltei piciorului.


Majoritatea încălțărilor țin degetele strânse și nu permit distanțarea lor pentru ca degetul mare să preia (așa cum este construit) majoritatea greutății. Strângerea degetelor într-o astfel de poziție și incapacitatea degetului mare de a-și menține funcția primordială, obligă bolta piciorului să preia ea din această greutate.




[caption id="attachment_197" align="aligncenter" width="420"]Efectele încălţămintei Efectele încălţămintei[/caption]

Copiii se nasc adeseori cu piciorul plat și acesta se menține până în copilărie. Piciorul plat la copii poate avea două motive: o mică pernuță de grăsime care ascunde arcul și faptul că oasele și articulațiile bebelușilor sunt încă foarte flexibile.


În mod normal, piciorul plat dispare în jurul vârstei de 5-6 ani, când piciorul începe să își piardă din flexibilitate. Un studiu (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1664169/pdf/bmj00203-0006.pdf) mai vechi, a arătat că la vârsta de 2 ani 90% dintre copii au piciorul plat și doar 4% mai au această caracteristică până la 10 ani.




[caption id="attachment_198" align="aligncenter" width="431"]Evoluţia platfusului flexibil Evoluţia platfusului flexibil[/caption]

Cât de periculos este până la urmă platfusul?


Platfusul flexibil este de fapt o hipermobilitate a piciorului.  În timpul unui examen medical, doctorul specialist va evalua mobilitatea gleznei și a articulațiilor piciorului. Cel mai adesea el nu va recomanda nimic altceva decât.... așteptarea și urmărirea unor eventuale semne de disconfort. Se va recomanda masajul și mersul desculț.

Pentru o mai bună înţelegere a anatomiei piciorului vă recomandăm să citiţi şi acest articol.

 
Surse: